Lighting Design Alliance

by Region

by Office

by Market Type

SLS Brickell Hotel & Residence

SLS Brickell Hotel & Residence Miami, USA

  • Client: sbe
  • Architect: Arquitectonica
  • Interior Designer: UrvanX
  • Photos: sbe

A boutique hotel brand decided to extend its reach in Miami and create an iconic 55 story landmark in the burgeoning cultural district of Brickell.

The lighting had to pair with a vast range of interior design styles. Glare-free sources were used to keep focus on decorative elements. The blue façade markers were fitted with custom house-side shields to prevent spill into guestrooms.

Design challenges included a 7’-6” mezzanine lounge ceiling; shallow pool deck slabs preventing typical in-grades, bollards, or poles; navigating an aggressive budget and VE process; and a swift design-build schedule.

The only non-LED source was the fluorescent lobby sculpture, requiring coordination with an overseas artist to specify exact 4100K-CCT lamps of his choosing, and more importantly dimming ballasts connected to the building wide dimming system, programmed wirelessly and operated by touchscreen keypads throughout. Ample ambient light from the video screen added to the challenge.

One restaurant incorporated abundant decorative lighting complementing its warm finishes, while another contained thousands of hand-painted tiles, prompting a design with minimal lighting in view, forming a lit environment with no clutter to keep focus on the space’s artwork and decoration. The adjacent black and gold bar contrasted with difficult finishes.

The expansive pool deck required egress level illumination without bollards or poles. The solution: an asymmetric LED strip detailed into the lip of the planter pots, washing the pot itself while simultaneously illuminating the deck. Façade column uplights, tree accents, and decorative pendants at the pool bar complete the sprawling deck.

Amenities spaces included a screening room, billiards room, party room, gym, spa, and skydeck pool, which all fell under the lighting designer’s scope. Each of these spaces employed the same prescriptive design approach of accenting the unique interior and architectural design, while concealing light sources as much as possible.

  • Photo
  • Photo
  • Photo
  • Photo